Kan ik hooikoorts krijgen als ik zwanger ben?

Heeft u eerder last gehad van hooikoorts? Ja? Ook tijdens uw zwangerschap kunnen hooikoortsklachten de kop opsteken. Bent u niet zeker of u hooikoorts heeft? Herken de symptomen waar we eerder over schreven. De hooikoorts klachten bij zwangerschap zijn identiek dezelfde symptomen als hooikoorts bij niet-zwangere vrouwen. Het enige verschil is dat u niet naar uw favoriete medicijnen kan grijpen.

Is hooikoorts genetisch overdraagbaar?

De gevoeligheid voor hooikoorts ligt vast bij de geboorte. Hooikoorts is dus erfelijk bepaalt. In welke mate de klachten opspelen hangt af of beide ouders er last van hebben. Wanneer u beiden als ouder last heeft van hooikoorts ligt de kans hoger dan wanneer slechts één van u hooikoorts heeft. Denk er alvast over na dat klachten meer gaan opspelen bij het opgroeien van uw kind, want het slijmvlies kan gevoeliger worden.

Veilig het hooikoortsseizoen en zwangerschap door komen

Tijdens een zwangerschap zit u in een emotionele rollercoaster. Het ene moment bent u euforisch en het volgende moment kunt u in tranen zijn. Die emoties zijn logisch te verklaren door een wijziging in uw hormoonhuishouding. Hormonen lokken niet alleen emoties uit, ze kunnen er ook voor zorgen dat u gevoeliger of juist minder gevoelig bent voor hooikoorts. Grijp in dat eerste geval echter niet te snel naar medicijnen, maar bestrijdt hooikoorts zonder medicijnen. Zo kunt u een pollendoek gebruiken voor de ramen en kijk eens naar de mogelijkheden van luchtreinigers. Want u kunt tijdens de zwangerschap of tijdens het borstvoeden niet elk medicijn innemen. De werkzame stoffen uit de medicijnen zijn niet goed voor uw ongeboren baby of pasgeborene. Vraag raad bij uw huisarts, verloskundige of bij de apotheek welke middelen u kunt gebruiken en welke niet.